LINZEN ” GEHAKT ” BROOD
Het smaakt precies zoals gehakt 🙂
Ingrediënten
2 blikken linzen (totaal uitlekgewicht 400g)
5 dl groentebouillon
150 g couscous
300 g paddenstoelen naar keuze
1 grote ui
2 teentjes knoflook
3 el olie
1 rode paprika
1 dl appelsap
2 tl ras el hanout
100 g havermout
platte peterselie

Bereiding
– Verwarm de oven voor op 180˚C.
– Doe de linzen in een kookpan, voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat de linzen in een gesloten pan 5 minuten op een laag vuur koken. Giet ze af, bewaar 1 dl kookvocht en zet ze even apart.
– Breng intussen de couscous samen met 3,5 dl water aan de kook, draai het vuur uit en laat de couscous ± 10 minuten staan in een gesloten pan
– Snijd de paddenstoelen, de ui, knoflook en paprika allemaal fijn, bak dit samen in wat olie aan, voeg dan de appelsap en de ras el hanout toe en laat het geheel in een gesloten pan 15 minuten stoven.
– Pureer het mengsel met 2 eetlepels peterselie met een staafmixer.
– Meng ten slotte de gekookte linzen, couscous en havermout door de fijngehakte groente, voeg dan het achtergehouden kookvocht toe tot een smeuïg geheel ontstaat. Maak het geheel verder op smaak met versgemalen peper en zout.
– Doe het mengsel in een ingevet cake- of broodblik en bak het ‘gehaktbrood’ in het midden van de voorverwarmde oven in 30-35 minuten goudbruin.
Tips
Laat het ‘gehaktbrood’ helemaal afkoelen in de dichte oven die uit staat, keer deze dan op een plank en snijd in plakken. Als je het warm wilt serveren, kun je de koude plakken nog even om en om bakken in een koekenpan.