Semifreddo met sinaasappel en PXrozijnen
Zelf ijs maken is niet moeilijk!!
Met deze semifreddo zet je een ware verrassing op tafel.
Ingrediënten
180 g fijne tafelsuiker
125 g eiwit (ongeveer 3)
2 biologische sinaasappelen
75 g rozijnen
1 dl Pedro Ximenez sherry (slijter)
4 dl slagroom
75 g pure chocolade

Bereiding
– Breng in een pan met dikke bodem de suiker samen met 80 ml water langzaam aan de kook, als de suiker is opgelost in het water het vuur uitdraaien.
– Klop intussen in een vetvrije kom de eiwitten met een mixer stijf, giet hier vervolgens voorzichtig de nog warme suikersiroop bij. Laat het geheel afkoelen.
– Boen de sinaasappelen goed schoon, rasp de schil van 1 sinaasappel en trek met een zesteur lange repen van de andere. Snijd vervolgens de overgebleven schil ruim weg rond het vruchtvlees, snijd dan de sinaasappelpartjes los tussen de velletjes. Vang het sap op en leg de sinaasappel erin.
– Wel de rozijnen in de PX, verwarm deze op een laag vuur zodat de rozijnen zich helemaal volzuigen.
– Klop de slagroom lobbig (als dikke yoghurt), spatel dit samen met de sinaasappelrasp, de uitgelekte sinaasappelpartjes in kleine stukjes gesneden en de goed uitgelekte rozijnen door de stijfgeklopte eiwitten.
– Bekleed een cakeblik met huishoudfolie, schenk het ijsmengsel erin en bevries het aan in de vriezer in ongeveer 4 uur
– Smelt de chocolade au bain marie, doop de lange sinaasappel reepjes er half in en laat ze drogen op bakpapier.
– Snijd de semifreddo vlak voor het serveren in plakken met een in heet water gedompeld mes en serveer ze met de chocolade/sinaasappelreepjes, wat stijf geslagen slagroom bestrooid met nog wat sinaasappel rasp.
Tips
Je kunt dit ijsrecept makkelijk een aantal dagen eerder maken! Serveer er eventueel een glaasje PX bij.